3 października 2014

Omlet z szynką i papryką

       Taki omlet robi się szybko, łatwo i tanio. Można go zjeść zarówno na śniadanie, jak i na kolację.
     Osobiście bardzo lubię jajka i uważam, że jeżeli tylko możemy powinniśmy wprowadzić je do swojej diety ze względu na ich wartości odżywcze. Dzisiejsze jajka w porównaniu do tych konsumowanych przez nas 10lat temu, posiadają 13% mniej cholesterolu i 64% więcej witaminy D. Biało jajek nazywane jest białkiem wzorowym-wysokojakościowym, są obfitym źródłem aminokwasów, m.in tych których nasz organizm sam nie potrafi wyprodukować. W jajku najwięcej białka zawiera żółtko. Są idealne, jeśli jesteście na diecie. A więc nic innego mi nie pozostaje jak zaprosić do wypróbowania przepisu :)

Składniki

2 jajka
1 duży plaster szynki lub 2 małe
1/4 czerwonej papryki
sól, pieprz

 
Sposób przygotowania

Szynkę oraz paprykę kroimy w niedużą kostkę.
Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy sól i pieprz.
Na rozgrzaną teflonową patelnię wrzucamy pokrojoną szynkę i paprykę.
Smażymy do zadowalającego efektu (bez dodatku tłuszczu).
Wlewamy masę jajeczną.
Smażymy pod przykryciem, na małym ogniu, aż omlet się zetnie.


Smacznego :)

Pozdrawiam,
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz