5 października 2014

Cynamonowy kleik ryżowy z karmelizowanym jabłkiem

     Na pewno większości z Was kleik ryżowy od razu kojarzy się z produktem stosowanym w przypadku dolegliwości żołądkowych. Ja od niedawna wprowadziłam go do swojej codziennej diety. Jest idealny na pierwsze śniadanie. Pożywny, łatwo przyswajalny, idealny w żywieniu dietetycznym, bardzo smaczny wystarczy podać go z odpowiednimi dodatkami.


Składniki

1 szklanka mleka 
1/2 szklanki wody
4 łyżki kleiku ryżowego
jabłko
1 łyżeczka masła
1 łyżka miód
cynamon

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy mleko, wodę.
Dodajemy cynamon według uznania (u mnie 2 płaskie łyżeczki) oraz miód.
Zagotować, po czym dodajemy kleik ryżowy.
Mieszamy na małym ogniu do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.
Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w dużą kostkę i mieszamy z cynamonem.
Na patelni rozpuszczamy masło.
Dodajemy jabłka i smażymy do miękkości.
Na koniec można polać kleik jogurtem naturalnym. Podajemy z jabłkami.



Smacznego ;)
Kasia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz