3 października 2014

Krewetki z pietruszką i czosnkiem

        Dzień Chłopaka obchodziliśmy 30 września, jednak jakoś nie mogłam się zebrać do napisania tego postu, przepraszam Was za zwłokę.
       Wiele osób uważa to święto za komercyjne, kolejne po Walentynkach, dla mnie to po prostu okazja do spędzenia wyjątkowego czasu z partnerem (co prawda już nie jest młodziakiem, ale każda okazja do świętowania jest dobra :) ). W ciągu dnia nie mamy dla siebie zbyt wiele czasu – on pracuje, ja mam swoje obowiązki, a więc zostaje nam tylko wieczór. Staram się zawsze zaplanować coś wyjątkowego, żeby ten dzień zapadł na długo w naszej pamięci. Z kupowania prezentów już wyrosłam, jednakże zawsze przygotowuję jakąś niespodziankę. Padło na kolację przy świecach. Przy okazji chciałabym się z Wami podzielić przepisem na smażone krewetki z pietruszką i czosnkiem, polecam podawać z bagietką czosnkową.

 Składniki 

250g krewetek tygrysich
50g masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 duże ząbki czosnku
sól

Sposób przygotowania

Krewetki rozmrażamy. Przed smażeniem można je dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażymy 1-2 minuty, po tym czasie dodajemy krewetki.
Smażymy je na dużym ogniu, z każdej strony po ok.30 sekund, na koniec mieszamy i solimy.
Nabiorą ładnego różowego koloru. Nie można ich tylko za długo smażyć, aby nie stały się gumowe.
Gotowe !!!

Szybko, łatwo i smacznie :)

Pozdrawiam,
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz