2 października 2014

Kakaowa kasza manna

      Uwielbiam te dni, w które rano mam więcej czasu. Mam wtedy możliwość zrobienia na śniadanie czegoś po pierwsze bardziej wyszukana, a po drugie smaczniejszego niż kanapki. W takie dni preferuję na pierwszy posiłek owsianki, kaszki, tostów francuskich, placuszków :) dziś wybrałam kaszę mannę...
      Kasza manna jest niezwykle sycąca i na długi czas zaspokaja nasz głód. Przy tym jest łatwo przyswajalna. Jest dość kaloryczna, ale za to nie ma w niej prawie w ogóle tłuszczu. Posiada zaś dużo błonnika, który utrudnia przyswajanie tłuszczu z innych pokarmów. Musimy tylko uważać na dodatki, z jakimi podajemy kaszę, sama w sobie dostarczy naszemu organizmowi to co najlepsze.

Składniki
.
3 łyżki kaszy manny
300ml mleka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kakao
dodatki według uznania


Sposób przygotowania
.
  Mleko wlewamy do garnka, dodajemy miód i kakao - mieszamy.
Stawiamy na kuchence.
Do ciepłego, ale nie gotującego się mleka wsypujemy kaszę.
Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, ok. 5min. aż kasza zgęstnieje.
 Podajemy z ulubionymi dodatkami.
U mnie dziś - wiórki kokosowe i żurawina.
.

Życzę smacznego,
Kasia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz