29 września 2014

Pasztet z czerwonej soczewicy

    Soczewica czerwona jest idealnym składnikiem dań jednogarnkowych takich jak zupy i gulasze. Wykorzystywana jest również do wyrobu pasztetów oraz farszu do pierogów.
W 100g zawiera, aż 25g białka, a tylko 3g tłuszczu - genialna podczas diety. Posiada skropię oraz cenne składniki mineralne: wapń i fosfor. Soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny.


 Składniki 

 1szklanka suchej czerwonej soczewicy
2szklanki wody
ząbek czosnku
1łyżka oleju
            3łyżki koncentratu pomidorowego       
    1/3szklanki uprażonego słonecznika
       czubata łyżeczka słodkiej papryki
                                                                 przyprawy: sól, pieprz, bazylia


Sposób przygotowania

Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy pod przykryciem, na malutkim ogniu, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Odstawiamy do przestudzenia. Ziarna słonecznika prażymy na patelni. 
Do masy z soczewicy dodajemy olej, koncentrat pomidorowy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, prażony słonecznik. Przy pomocy blendera miksujemy wszystko na pastę. Przekładamy do pojemniczka i trzymamy w lodówce.



Pasta jest idealny dodatkiem do pieczywa. Zdrowy zamiennik sklepowych pasztetów.

Propozycja podania



Smakuje genialnie. Czekam na Wasze opinie.
Życzę smacznego :)

Kasia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz