Soczewica czerwona jest idealnym składnikiem dań jednogarnkowych takich jak zupy i gulasze. Wykorzystywana jest również do wyrobu pasztetów oraz farszu do pierogów.
W 100g zawiera, aż 25g białka, a tylko 3g tłuszczu - genialna podczas diety. Posiada skropię oraz cenne składniki mineralne: wapń i fosfor. Soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny.
Składniki
1szklanka suchej czerwonej soczewicy
2szklanki wody
ząbek czosnku
1łyżka oleju
3łyżki koncentratu pomidorowego
1/3szklanki uprażonego słonecznika
czubata łyżeczka słodkiej papryki
3łyżki koncentratu pomidorowego
1/3szklanki uprażonego słonecznika
czubata łyżeczka słodkiej papryki
przyprawy: sól, pieprz, bazylia
Sposób przygotowania
Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy pod przykryciem, na malutkim ogniu, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Odstawiamy do przestudzenia. Ziarna słonecznika prażymy na patelni.
Do masy z soczewicy dodajemy olej, koncentrat pomidorowy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, prażony słonecznik. Przy pomocy blendera miksujemy wszystko na pastę. Przekładamy do pojemniczka i trzymamy w lodówce.
Pasta jest idealny dodatkiem do pieczywa. Zdrowy zamiennik sklepowych pasztetów.
Smakuje genialnie. Czekam na Wasze opinie.
Życzę smacznego :)
Kasia
Pasta jest idealny dodatkiem do pieczywa. Zdrowy zamiennik sklepowych pasztetów.
Propozycja podania
Życzę smacznego :)
Kasia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz